Felelős Társadalom Párt

TAXI vs. Uber - Egy ipari szereplő mesterséges fenntartása

Egy társadalom megzsarolása

2016. június 23. - felelos

uber_logo.pngAz elmúlt időszak egyik jelentős, a társadalomra nagy hatással bíró ügye a fővárosi taxisokat érintő eltúlzott szabályozások és a budapesti monopol helyzetet élvező taxiipar tüntetése volt, az újonnan megjelent konkurenciája ellen. Minden piactorzító állami beavatkozás és egy kereskedelmi szereplő mesterséges fenntartása, a szabadpiac egyensúlyának felborulásához vezet és károsítja az érintett feleket, valamint az utasokat és a társadalmat is. Egyes taxisok rendzavaró tüntetése a fővárosban, egy országos cég betiltása érdekében nem kevesebb, mint a társadalom megzsarolása. Az FTP kiáll a szabad piaci verseny, valamint a megfelelő, az utasok biztonságát megcélzó, kiegyensúlyozott szabályozás mellett.

Az eddig sem példátlan, elhamarkodott és átgondolatlan szabályozások egy olyan monopol iparkörnyezetet alakítottak ki Budapesten, amelynek védelmére a taxis ipar szinte bármire képes. Az Uber ugyanakkor nem csak a fővárosban, hanem bárhol működőképes.

Az Uber egy olyan okos-technológia alapú konstrukcióra épül, mely az utasok kényelmi igényeit párosítja a saját és a taxisok biztonságával, miközben teljes flexibilitást ad a sofőröknek a munkaidő beosztásával kapcsolatos elvárásaikban. Az Uber sofőrök felé megfelelő követelményekkel ellátott rendszer olyan önkorrektív környezetet hozott létre, melyben az utasok visszajelzése azonnali piaci következménnyel jár és a sofőrre szinte azonnali felelősség terhelésével bír, nem beszélve arról, hogy az Uber legalább annyi, ha nem több társasági adót fizet be az államkasszába, mint a taxitársaságok.

Az ilyen kezdeményezések támogatandók - és megfelelően, ésszerűen szabályozandók, így teremtve legális és adózó kereseti lehetőségeket még azoknak is, akik nem a nagyvárosban, teljes munkaidőben, hanem kisebb településeken, részidőben, vagy akár igény szerinti munkabeosztásban működnek. Ez különös előnyöket adna azoknak a településeknek és utasaiknak is, ahol egy állandóan működő taxiipar nem fenntartható. Így működhet jól, kiegyensúlyozott gazdasági környezetben, egyenlő feltételekkel egy felelős társadalom, amely kialakítását a Felelős Társadalom Párt egyik fő céljának tűzte ki.

Ha formailag nézzük, a taxisok demonstratív akciója mindenképpen figyelemfelhívó. Nem az útlezárás, nem mások életének megnehezítése, hanem a kiállás, az erős gazdasági érdekképviselet érvényesítésének megpróbálása miatt. Egyben fel kell ismerjük az eddig tapasztalt és egy modern, haladó társadalomban helytelen aktivitási formát: a rombolást és a destruktivitást.

Az FTP a romboló ellentüntetésekkel szemben a célorientált és konstruktív akciókat tartja hosszútávon hatásosnak. Olyan akciókat például, melyben a taxitársaságok nem a konkurencia erőszakos megszüntetéséért, hanem az egyenlő gazdasági körülmények megtereméséért demonstrálnak - egy olyan környezetért, melyben mindegyik fél kiegyensúlyozott környezetben, saját képességei szerint érvényesülhet.

Az érdekérvényesítés hasznos és demokratikus módszerei közé nem szabad felvenni a zsarolást, a különböző helyzeti előnyök direkt kihasználását mások kárára. Lehet erőt mutatni, de az történjen konstruktívan. A társadalom joggal várhatja el, hogy egyes kisebbségi csoportjai ne a többséget elnyomva akarjanak érvényt szerezni gazdasági érdekeiknek.

Az sem segít, hogy az emberek szemében a taxisokhoz egyértelműen negatív benyomások kapcsolódnak, se szeri se száma a hiénákról szóló beszámolóknak, ahol kikapcsolva maradt órák, átvert turisták, és a kifogásolható modor játsszák a főszerepet. Ha valaki a társadalmat zsarolja, ne csodálkozzon, ha a társadalom nem áll mellé és néha visszavág!

Miután az Országgyűlés elfogadta azt a törvényt, amely többek között az Uber alkalmazásának blokkolására ad lehetőséget, a szabad versenybe történt durva beavatkozás. Csorbult az állampolgárok szabad döntéshez való joga és a társadalmat is különös hátrány éri ezzel az intézkedéssel, ezért az FTP az Alkotmánybírósághoz kíván fordulni, és vizsgálja a bírói döntés nélkül, közvetlenül hatályosuló jogszabály miatt megvalósuló jogsérelem esetén benyújtható alkotmányjogi panasz lehetőségét.

FTP Sajtóközlemény

2016.07.13 Frissítés:  Kivonul az Uber Magyarországról

Az Uber kivonulása egy újabb üzenet, hogy Magyarországon nem fér meg egy szabadpiaci alapokon működő konkurens vállalat. Az Uber sofőrök elvesztették jövedelmüket. Az ország elvesztette az Uber által befizetett adót (mely több, mint amit a taxitársaságok fizetnek). A társadalom pedig elvesztette a legnépszerűbb, legolcsóbb, kényelmes, biztonságos és legmegbízhatóbb közlekedési opcióját.

Egy olyan Magyarországot kell teremtsünk, ahol minden olyan vállalkozás és befektetés érvényesülni tud, mely valós, gyakorlati és a szabadpiac elvein működő konkurens megoldásokat nyújt a társadalmi és gazdasági igényekre. Érvényesülni tud még akkor is, ha éppen nem a kormány vagy a kormánypárt politikáját és érdekeit támogatja.

Az FTP elkötelezett ennek a környezetnek a megteremtésében és az Uber visszatéréséhez szükséges feltételek létrehozásában.

#

Csatlakozz a facebook oldalunkhoz a facebook.com/felelostarsadalom

Kövess a twitteren @felelos

Nézd meg, hogy az FTP milyen rövid, közép és hosszútávú megoldásokat nyújt a politikai, gazdasági és társadalmi problémák megoldásár. felelos.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://felelostarsadalompart.blog.hu/api/trackback/id/tr98835000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása